Foreningens intention
Intentionen med Foreningen for Traditionelle Håndværk er et skabe et værksted, hvor det gode håndværk er i fokus og hvor lysten til at bruge hænderne er omdrejningspunkt for dannelse af nye fællesskaber. Ved at tilbyde et åbent værksted, hvor folk på tværs af færdigheder, alder og sociale skel kan komme og hjælpe hinanden med rådgivning og støtte til at løse håndværksmæssige opgaver sammen, skaber foreningen et fælles mødested, hvor alle interesserede kan genfinde eller opdage deres lyst til at udføre håndværk. Værkstedet skal være en vej ind i fællesskabet.
Bådhal 8 på Præstø havn ønske foreningen at skabe et miljø, hvor bevaringen og videreformidling af forskellige former for traditionelle håndværk er muligt. Værkstedet er et samlingssted for byens borgere, hvor det er muligt at udveksle erfaringer med restaurering og vedligeholdelse af bygnings- og håndværkskulturen i Præstø, såvel som et sted, der hilser nye initiativer for udvikling af byens kultur velkommen.
Gennem etablering af det fælles værksted, og gennem formidling af kultur og håndværksmæssige færdigheder til byens borgere, er det foreningens intention at skabe forståelse for den lokale kulturhistorie og de særlige håndværk, som gennem generationer har været anvendt i Præstø. Det fører til bevidsthed om, hvorfor det er vigtigt at bevare og videreudvikle kulturarven såvel lokalt som nationalt.
Gennem samarbejde med kommunen, fonde, byens institutioner og lokale frivillige er det foreningens mål at skabe et levende værksted og formidlingssted, hvor der kontinuerligt arbejdes på spændende projekter, som alle kan deltage i og lære af, til glæde for havnen, byen, borgerne og byens besøgende.
Foreningens brugere
I Pakhus 8 er indrettet et mindre bådværft og værksteder med maskiner og værktøj til at arbejde i træ med større og mindre projekter. Her kan værkstedets brugere, i et bæredygtigt perspektiv, deles om de fælles maskiner, værktøjer og redskaber.
Værkstederne er åbent for foreningens medlemmer i åbningstiden, eller ved særlig aftale, og fungerer desuden som et tilbud til byens skoler og institutioner som på eget initiativ, eller gennem planlagte undervisningsforløb, kan benyttet faciliteterne. Et enkelt besøg, eller etablering af længerevarende undervisningsforløb i værkstedet, har sine fordele i mange af skolens fag. Desuden kan værkstedet benyttes i fritidsundervisningen til kortere kurser eller faste ugentlige hold over vinteren.
Også læreruddannelser, erhvervsuddannelser, højskoler og specialskoler er velkomne i værkstedet, som stiller fysiske autentiske rammer til rådighed for at studerende og elever kan arbejde med andre typer håndværk og opgaver, eksempelvis i større formater.
Foreningens projekter
Præstøjollen
I samarbejde med lokale bådebyggere, frivillige håndværkere og bådbyggere fra Holbæk arbejdes der over efteråret og vinteren på at skabe og fremstille Præstøjollen. Jollen bliver specialdesignet ud fra egnstypiske klinkbyggede joller skal senere søsættes i Præstø Fjord, som et maritimt varetegn for byen. Og på den måde markedsføres Præstø, håndværksfællesskabet og bådværftet. Det er intentionen, at projektet skal videreudvikles og indgå i formidlingssammenhæng, således at byens skoler og andre institutioner får mulighed for at bygge en tilsvarende jolle.
Rebslagning
I samarbejde med en lokal rebslager og Præstø Privatskole har flere klasser været på besøg og er blevet undervist i rebslagning og kulturen omkring det gamle håndværk.
Mulige aktiviteter i Pakhus 8
Klinkbygning af små træbåde og joller
Bygning af mindre og større genstande i træ
Rebslagning
Renovering af vinduer
Bindingsværksreparation
Murværk med kalk og lerklinede vægge
Vedligeholdelse af dele af gamle huse mm.